Eva Loucká

Nejkrásnější místa Norska, Norsko, Švédsko, Dánsko (23.8.2010 – 29.8.2010)


Obsah zájezdu

Tento zájezd si vybírají obvykle ti, kteří jedou do Norska poprvé: domů se vracejí s touhou na sever se vrátit a vidět té krásy ještě víc. Pro ně jsou pak připraveny zájezdy jako Norské národní parky, Jižní fjordy nebo Velká cesta Skandinávií.

Trasa přes trajekty Rostock – Gedser a Helsingör – Helsinborg vede přes Svinesund do Oslo, kde je dostatek času na prohlídku města (doporučuji nevynechat moderní nábřeží Akerbrygge, vyhlídku z pevnosti Akerhus, unikátní budovu Opery v podobě potápějící se ledové kry a samozřejmě muzea na ostrově Bygdoe – kromě legendárního Framu a Kontiki je to ještě muzeum Vikingských lodí a Muzeum námořních plaveb, kde promítají film o krásách norského pobřeží).

Přenocujeme v Gjoviku; ráno se zastavíme v Lillehammeru a nejznámějším norským údolím Gudbrandsdalen přijedeme do Dombasu, kde odbočíme do údolí Romsdalen se soutěskou Slettafossen. Pod horolezeckými stěnami se staví moderní chata, budoucí návštěvnické centrum této oblasti. Každému pak berou dech serpentiny na cestě Trolů, a nad nimi již skoro dokončená nová chata, dvojče k chatě v Romsdalen. Po zastávce u soutěsky Gudbrandsjuvet se trajektem Linge-Eidsdal dostaneme na Orneveien (Cestu Orlů), s vyhlídkou na fjord Geiranger. Další vyhlídkou je Dalsnibba, přístupná však jen za dobrého počasí.

Po noclehu v horské chatě Videseter míříme k ledovci Briksdalsbreen; vycházka je nenáročná a milovníky přírody dojímá, že ledovcový splaz mizí doslova před očima. Globální oteplování není fráze, ale realita. Pokračujeme cestou zpestřenou desítkami tunelů, zastavujeme u ledovce Boyabreen, plavíme se přes hluboký Sognefjord a přes horská letoviska Hemsedal a Gol dojedeme na komplex chat v pohoří Norefjell. Další den se vracíme do Oslo (tentokrát na můstek Holmenkollen a do Vigelandova parku) a přes Svinesund pokračujeme do Göteborgu. V největším švédském přístavu zaujme množství jeřábů a kotvících lodí: atrakcemi jsou vyhlídka z obřího kola s gondolami nebo expozice sestávající z dvaceti různých typů vyřazených lodí (včetně torpédoborce a ponorky) na nábřeží vedle Opery. Prosklená rušná pěší zóna protíná labyrint obchodních domů a butiků.

Poslední zastávkou je Kodaň, kde se každému líbí plavba lodičkou: zajímavosti shlédnete zcela bez námahy. Pěší vycházka vede od Amalienborgu přes Nyhavn a po pěší zóně k radnici. V podvečer se pak vydáváme na zpáteční cestu, přes Gedser do Rostoku a okolo Berlína a Drážďan do Prahy. Jako první nahlédnutí do Norska a inspirace k dalším cestám tento zájezd určitě doporučuji.

Zájezdy podle destinací Norsko, Švédsko, Dánsko